Alacsony vércukorszint tünetei

Hipoglikémia (alacsony vércukorszint) tünetei és kezelése

Életet menthet, ha időben felismerjük a vércukor leesését!

A hipoglikémia annak a jele, hogy a sejtek a vérben lévő cukrot nagyobb ütemben használják fel, mint ahogy a glükózt szervezetünk képes a keringésbe juttatni.

A vércukorszint leesésével a szövetek, amelyek a működésükhöz szükséges energiát alapvetően szőlőcukorból nyerik, éheznek. A mellékvese velőállománya, a vörös vértestek és az agy ilyenkor nem kap elegendő tápanyagot, ezért a hipoglikémia gyakran jár eszméletvesztéssel.

Míg a magas vércukorszint lassan roncsolja sejtjeinket, évek, vagy akár évtizedek alatt okoz többek között vesebetegséget, idegrendszeri, szív-érrendszeri problémákat, vagy látásromlást, addig az extrém alacsony vércukorszint azonnali életveszéllyel jár. Súlyos esetekben kóma is kialakulhat, de az elhúzódó hipoglikémia maradandóan károsíthatja az agyat, előfordulhat stroke, vagy agyvérzés is. Különösen az éjszaka, alvás közben kialakuló hipoglikémia veszélyes, mely szívritmuszavart, szívinfarktust vagy hirtelen szívhalált is okozhat.

Hipoglikémiának azt az állapotot nevezzük, melynél egyértelműen felismerhető a Whipple-triásznak nevezett tünethármas.

 1. Megjelennek a hipoglikémiára utaló panaszok,
 2. A vércukorszint 3,5mmol/l alá süllyed,
 3. A tünetek glükóz adására enyhülnek.

Mik a hipoglikémia tünetei?

 • Alacsony vércukorszint,
 • Izzadás,
 • Végtagok zsibbadása,
 • Szem káprázik,
 • Hangulat feszült,
 • Farkasétvágy,
 • Kevés vizelet,
 • Száj, nyelv nedves,
 • Kézremegés,
 • Akadozó beszéd,
 • Szapora pulzus,
 • Hirtelen rosszullét.

A hipoglikémia kezelése a vércukorszint gyors megemeléséből áll.

Hipoglikémiás rosszullét esetén fogyasszunk magas cukortartalmú gyümölcsleveket, cukros üdítőket, teát sok hozzáadott cukorral. A cukorbevitel mellett gondoskodnunk kell a nagyobb mennyiségű folyadékbevitelről is, mivel a hipoglikémia izzadással, folyadékvesztéssel jár. Az elvesztett folyadékmennyiség pótlása nélkül a közérzet nem tud javulni.

A cukor és a folyadék bevitele után fél órával a közérzet javul, a hipoglikémiában szenvedő elkezdi jobban érezni magát.

Ne ijedjünk meg, ha 3-10 órával később a vércukor a beállított érték fölé emelkedik és kicsit ott is marad. Ez a szervezet védekezése, túlkompenzálása a hipoglikémia miatt. Ezt a túlkompenzálást Somogyi effektusnak nevezzük. Ha a vércukorszint 3,5 mmol/l alá esik az a szervezetet is ellenszabályozásra sarkallja, ilyenkor a hasnyálmirigy glukagont választ ki, aminek hatására a májban beindul a glikogenolízis, azaz az eltárolt glikogénből glükóz keletkezik.

Semmiképpen sem szabad a Somogyi-effektust plusz inzulin adásával ellensúlyozni. Egyrészt azért mert ez kevésszer sikerül, másrészt ezzel napokig tartó erős vércukor ingadozásokat okozhatunk.

Ha túl gyakran jelentkezik a hipoglikémia, orvoshoz kell fordulni, és azonnal orvost kell hívni, ha a hipoglikémiás rosszullét eszméletvesztéssel jár.

Azoknál a cukorbetegeknél, akik inzulin injekciót kapnak, vagy inzulintermelődést fokozó szulfonylureákat szednek, az inzulin és a gyógyszer mennyiségét kell egyensúlyba hozni diétával. Ha állandó gyógyszer és inzulin adag mellett kevesebb szénhidrátot fogyasztunk, hipoglikémia alakulhat ki. A hipoglikémia jelentkezhet erős fizikai megterhelés után, és alkohol fogyasztása esetén is. A diabéteszes gyógyszerek és más gyógyszerek közti kölcsönhatás is okozhat hipoglikémiát. Ilyen gyógyszerek pl. a szulfonamidok, béta-blokkolók, ACE-gátlók, NSAID-ék.

Hogyan kerülhetjük el a hioglikémiás rosszullétet?

Ha inzulint kapó, vagy gyógyszert szedő cukorbeteg hipoglikémiába esik, akkor ennek további megelőzésére két lehetőségünk van.

 1. Fenntartjuk a gyógyszer és inzulin adagot, de növeljük a diéta szénhidráttartalmát,
 2. Csökkentjük a gyógyszer és inzulin adagot változatlan diéta mellett.

Én, személy szerint mindenképpen a gyógyszer és inzulin csökkentésének útját javasolnám, hiszen minél kisebb a diétánk glikémiás terhelése, annál kevesebb gyógyszerre és inzulinra van szükség. Ha csökkentjük étrendünk szénhidráttartalmát, és ezt a kevés szénhidrátot is alacsony (50 alatti) glikémiás indexű, a vércukor szintet kismértékben emelő szénhidrátokból fedezzük, akár elérhetővé válhat a cukorbetegség kezelése gyógyszerek és inzulin nélkül, csupán a megfelelő diétával.

Akik kizárólag diétával küzdenek a cukorbetegség ellen, és hipoglikémiában szenvednek, azoknak vércukorszintjük ingadozását kell megszüntetniük. A hipoglikémia (alacsony vércukorszint) előtt legtöbbször magas vércukorszintet figyelhetünk meg. A magas vércukorszint túlzottan nagy mennyiségű inzulin termelésére serkenti szervezetünket, és ez a magas inzulinszint étkezés után pár órával túlzottan lecsökkentheti vércukorszintünket, ezzel hipoglikémiás rosszullétet okozva.

A hipoglikémia elkerülése a vércukorszint ingadozásának felszámolásával.

Az ábrán látható vércukor ingadozást fel kell számolni, a vércukor görbét el kell laposítani, ami azt jelenti, hogy a vércukor túl magas és túl alacsony értékeit eltüntetjük.

Vércukor görbénk ellaposítását úgy tudjuk elérni, ha kizárólag alacsony, 50 alatti glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasztunk, de ezeket is csak mértékkel, jelentős mennyiségi megszorítással. Ilyen táplálkozás mellett szervezetünk glikémiás terhelése jelentősen csökken, vércukorgörbénk ellaposodik, hipoglikémiás rosszulléteink megszűnnek.