Inzulinrezisztencia jelei

Inzulinrezisztencia és a metabolikus szindróma

Inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát anyagcserében résztvevő sejtek inzulin-érzékenysége lecsökken, így sejtjeinknek a vérben lévő cukor felvételéhez a normálisnál nagyobb mennyiségű inzulinra van szükségük.

2-es típusú cukorbetegségben, melyben a cukorbetegek döntő többsége, mintegy 92%-a szenved, az inzulinrezisztenciának nevezett állapotot figyelhetjük meg. Az inzulinrezisztencia az un. metabolikus szindróma talaján már a cukorbetegséget megelőzően kialakul. A metabolikus szindrómát jelenkori, helytelen étkezésünk okozza.

Metabolikus szindrómáról a következő 4 tünet jelentkezésekor beszélhetünk:

  1. Elkezdünk hasra, derékra hízni.
  2. Vérnyomásunk 130/85 fölötti értéken állandósul.
  3. Vérünkben a triglicerid zsírok szintje emelkedetté válik.
  4. A jó koleszterin szintünk (HDL) alacsony, a rossz koleszterin szintünk (LDL) pedig emelkedett lesz.
    HDL koleszterinnek nevezzük azt a koleszterint, melyet fehérjeburok vesz körbe, ez a szervezet számára hasznos különböző hormonok alkotórésze. AZ LDL koleszterin fehérjeburokkal nem rendelkezik, ezért hajlamos az összecsapzódásra, aminek köszönhetően érkárosító hatással rendelkezhet.

Mikor a fenti  4 tünetet észleljük magunkon nagy valószínűséggel már valamilyen fokú inzulinrezisztenciában szenvedünk.

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia az az állapotot, mikor a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra és egyre több inzulin szükséges ahhoz, hogy a vérünkben lévő cukor sejtjeinkbe (izom, zsír) jusson. Inzulinrezisztenciában sejtjeink nem jutnak elegendő mennyiségű glükózhoz (cukorhoz), így elménk zavarossá válik, memóriánk romlik, izmaink fáradtak lesznek.

Ha tehát vércukor értékeink normálisak, de vércukor szintünket az egészséges tartományban tartani már csak a normálisnál több inzulin tudja, a cukorbetegséget megelőző állapotról, inzulinrezisztenciáról beszélünk.

Inzulin műküdése és az inzulinrezisztencia
A vércukor és az inzulin szintjének változása a cukorbetegség felé haladva

Mikor az inzulinrezisztencia súlyosbodik, már a magas inzulinszint sem tudja kordában tartani vércukorszintünket, kialakul a magas inzulinszint, magas vércukorszint páros, kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. Ezt a folyamatot szemlélteti a fenti ábra.

Az egészséges éhgyomri vércukorszint a 3.9-6.0 mmol/l határértékek között található.

Minél több inzulin termelődik, sejtjeink annál érzéketlenebbek lesznek az inzulinra, így az inzulinrezisztencia fokozódik, mert az inzulint és a glükózt sejtjeinkbe juttató receptorok érzékenysége csökken.


Megoldás inzulinrezisztenciára és a 2-es típusú cukorbetegségre:

  1. Csökkenteni kell az inzulinszintet (az inzulinszint csökkentése fokozza a sejtek inzulin érzékenységét).
  2. Fokozni kell a receptorok inzulin iránti érzékenységét.

Legjobb, ha mindezt étrendi úton, megfelelő diétával kezdjük, ezzel megszüntetve a cukorbetegség kialakulásának és súlyosbodásának leggyakoribb okát, a helytelen táplálkozást.