Helyes szénhidrát diéta

Mi a sikeres szénhidrát diéta 3+1 legfontosabb titka?

Helyezzük új alapokra a szénhidrát diétát!

A cukorbeteg diéta legfontosabb eleme a szénhidrátok mennyiségi korlátozása az étrendben.

De nézzük meg, hogy a szénhidráttartalmú ételek csupán mennyiségi korlátozásával el tudjuk-e tüntetni a vércukor emelkedés hegyeit és völgyeit, el tudjuk-e laposítani vércukor görbénket?

Legtöbb esetben a szénhidrát diétát úgy próbálják összeállítani, hogy az étrendben korlátozzák a szénhidráttartalmú élelmiszerek mennyiségét. A napi szénhidrát bevitelt legtöbbször 60-180g között határozzák meg, és ezt a szénhidrát mennyiséget 5-6 étkezésre osztják el.

A szénhidrát csupán mennyiségi megszorításán alapuló diéta azonban nem veszi figyelembe az egyes szénhidrátok közti minőségi különbséget. Ha a szénhidrátok étkezésenkénti mennyiségén kívül mást nem veszünk figyelembe a diétánk nagy valószínűséggel sikertelen lesz a megfelelő mértékű vércukorszint csökkentésben és a fogyásban is.

Az elfogyasztott szénhidrátok között minőségi különbséget kell tenni. A cukorbetegek ideális táplálékai csak a lassan lebomló, összetett szénhidrátok lehetnek, melyek jellemzője az alacsony glikémiás index.

Mit jelent a glikémiás index?

A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek vércukoremelő hatását jelenti, a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz képest, százalékban kifejezve.

Glikémiás index

Amikor megemésztjük az ételeinket, a szénhidrátok  tehát szervezetünk elsődleges energiaforrásává, szőlőcukorra (glükózzá) alakulnak. De ez az átalakulás eltérő sebességgel zajlik. Azonos szénhidrátmennyiség tehát a glikémiás indextől függően különböző mértékben emeli meg a vércukorszintet. Az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok lebontása lassabban zajlik, így az egységnyi glükóz időben elhúzódva kerül a vérbe, így nem emeli meg hirtelen nagy mértékben a vércukorszintet, ellentétben a magas glikémiás indexű szánhidrátokkal.

Ebből kifolyólag azzal a  szénhidrát diétával, mely a szénhidrátok fogyasztását napi X grammban határozza meg, nem tudjuk kellő mértékben  kordában tartani a vércukorszintünket.

Mik a sikeres szénhidrát diéta titkai?

Alacsony glikémiás indexAhhoz, hogy szénhidrát diétával sikerrel  alacsonyan tarthassuk vércukorszintünket, nem elegendő a napi elfogyasztott szénhidrátmennyiséget 60-160g között meghatározni. Az elfogyasztott szénhidrátokat gondosan meg kell válogatnunk, hogy azok minden esetben alacsony glikémiás indexű, lassan lebomló szénhidrátok legyenek kizárólag, melyek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. Alacsony glikémiás indexű szénhidrátoknak azokat a szénhidráttartalmú élelmiszereket tekinthetjük, melyek glikémiás indexe 50 alatti.

  1. A sikeres szénhidrát diétában tehát csak olyan élelmiszereket fogyaszthatunk, melyek legfeljebb fele olyan sebességgel szívódnak csak fel mint a szőlőcukor.
  2. Étkezéseink során ügyeljünk arra, hogy bőségesen fogyasszunk élelmi rostokat. A rostok lebomlása a szervezetben lassan zajlik, ezért a rostokkal együtt elfogyasztott szénhidrátok felszívódási ideje is hosszabbodik, ennek köszönhetően a vércukor szintje kevésbé emelkedik meg.
    Magasabb rosttartalmuk miatt ajánlják a szénhidrát diéta elemeként a teljes kiőrlésű-, és rozskenyeret, vagy a szénhidrát csökkentett kenyér fajtákat.
  3. Cukorbetegség esetén fontos, hogy minden étkezés alkalmával fogyasszunk fehérjét, mivel a fehérjék emésztése lassabban történik, így a vele együtt elfogyasztott szénhidrátok felszívódását is lassítja.
  4. A csökkent szénhidrát fogyasztás miatt kieső kalóriákat pótoljuk hidegen sajtolt Omega zsírsavakban gazdag olajok fogyasztásával. Reggelinket, ebédünket, de akár vacsoránkat is ízesíthetjük pl. szőlőmag olajjal, lenmagolajjal, ligetszépe olajjal, olivaolajjal, dióolajjal, tökmagolajjal leöntve. A hidegen sajtolt olajok a vércukorszintet egyáltalán nem emelik, de jótékony hatásuk csökkenti a stresszhormon, a kortizol szintjét, és gátolja a hasi zsírpárnák keletkezését. Például 2 evőkanál lenmagolaj 180 kcal-t tartalmaz.

Jó választás, ha egészséges növényi eredetű fehérjékben és zsírokban gazdag élelmiszerek étrendbe emelésével növeljük mind a fehérje-, mind pedig a zsírfogyasztásunkat, mindemellett pedig a szénhidrátfogyasztásunkat a lehető legkisebb mértékre korlátozzuk.

Szénhidrát diétás kenyerek

Érdemes a kenyérfélék fogyasztását magas glikémiás indexük miatt mellőzni. Esetleg a szójaliszttel, vagy maglisztekkel kevert un. szénhidrát-csökkentett pékáruk, azok, amik a cukorbeteg szénhidrát diétájába beilleszthetők. Léteznek mindössze 6-10% szénhidráttartalmú teljes kiőrlésű kenyerek, melyek fehérjetartalma is magasabb a benne lévő kisebb mennyiségű búzalisztnek köszönhetően.

Hogyan határozzuk meg a fogyasztható szénhidrát mennyiségét?

A megfelelő szénhidrát diétában a naponta fogyasztható szénhidrátok mennyiségét nem grammban adják meg. A maximum értékét a glikémiás terhelés mérőszámában kell meghatározni.  A glikémiás terhelés tulajdonképpen nem más mint az adott mennyiségű élelmiszer szénhidráttartalmának és glikémiás indexének szorzata.

A vércukorszintet sikerrel csökkentő szénhidrát diétában a napi elfogyasztott szénhidrátmennyiség maximuma 40-50 glikémiás terhelés lehet. Ez a mennyiség pl. 80-100g 50(%) glikémiás indexű szénhidrátnak felel meg.

A 40 glikémiás terhelésű étrendről részletesebb információt e-mail-ben kérhető tudásanyagunkban olvashat, melyet az alábbi oldalon tud kérni:

https://cukorbeteg-etrend.hu/

5 napos mintaétrend cukorbetegeknek >>>