Miért növelhetjük a fehérjék és zsírok részarányát étrendünkben?

Szerencsére van néhány a 2-es típusú diabétesz gyógyításával foglalkozó olyan orvos is, akik a diétát helyezik előtérbe, gyógyszer és inzulin nélkül, étrenddel igyekeznek betegeik vércukorszintjét kordában tartani.

A hivatalos orvostudomány által ajánlott étrendekben, azonban megfigyelhető a fehérjéktől és zsíroktól való tartózkodás.

A cukorbetegek a vércukorszintet drasztikusan nem emelő, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasztásával, ha ezeket az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat is csak mértékkel, mennyiségi megszorítással fogyasztják, jó eredményeket érhetnek el a 2-es típusú cukorbetegség gyógyításában.  

Az étrendet az orvosi könyvek ajánlásai alapján úgy szokták összeállítani, hogy a napi kalóriaszükséglet 15-17%-át fehérjékből,  25-30%-át zsírokból, 53-60%-át pedig szénhidrátokból kell fedezni.

A fehérjében gazdag cukorbeteg étrendtől óva int a hivatalos orvosi szakirodalom, mert a szénhidrát nélküli túlzott fehérjefogyasztás mérgező ketontestek termelődéséhez vezet. Ezektől a ketontestektől szervezetünk a vizeleten keresztül próbál szabadulni, ezért a sok fehérje megviseli a vesét és folyadékvesztést okoz. A fehérjék ezen kívül savas táplálékok, ezért a csontokból kalciumot vonnak ki. Ezzel növelhetik a csontritkulás kockázatát, de akár a mell, illetve prosztatarák kockázatát is, mondják a szakértők.

A napi kalóriaszükséglet fedezésére a zsírok mennyiségét sem ajánlják növelni, mert a túlzott zsírfogyasztás növeli a szívbetegség kockázatát és elhízást okozhat.

Mivel azonban a cukorbetegség az ajánlott diéták ellenére is sok esetben tovább súlyosbodik, szükséges felülvizsgálnunk ezeket az ajánlásokat. A cukorbetegség egyértelműen súlyosbodik, mikor a szokásos kontroll alkalmával a kezelőorvos a gyógyszer adag növelését ajánlja.

Újabb vizsgálatok bizonyítják, hogy a zsírfogyasztás önmagában nem hozható összefüggésbe a szív és érrendszeri megbetegedésekkel. A tapasztalatok továbbá arra engednek következtetni, hogy 2-es típusú cukorbetegségben az étrend 60%-os szénhidráttartalma a méreg, nem a fehérje és a zsírsavak fogyasztása.

Ha megvizsgáljuk ezt a 3 féle tápanyagot, láthatjuk, hogy a szénhidrátok a legértéktelenebbek. Fehérjékre szükségünk van, sőt a fehérje alkotórészei közül, az esszenciális aminosavakat táplálék útján kell bevinnünk, mert ezeket szervezetünk nem tudja előállítani. Ezért hívják ezeket az aminosavakat esszenciálisnak, nélkülözhetetlennek. Vannak esszenciális zsírsavak is, melyeket szintén nem tud szervezetünk előállítani, és ezekre a zsírsavakra mindenképpen szükségünk van. Egyedül a szénhidrátok azok a táplálékok, melyeket szervezetünk nélkülözni tud, hiszen fehérjéből és zsírból is tudunk energiát előállítani.

Fél évvel ezelőtt egy barátom szempanaszai miatt kórházba került. 36-os vércukrot mértek nála, ezért inzulin infúziót kötöttek be neki. Uzsonnára zsemlét és almát kapott, amik mind szénhidrátdús ételek. Ezután közölték vele, hogy inzulin injekcióra állítják be. Ő ezt nem akarta, ezért saját felelősségére távozott.

Nála drasztikusan csökkentettük a szénhidrátbevitelt, csak 30-40g szénhidrátot fogyaszthatott naponta, de ezek is csak alacsony glikémiás indexű, a vércukorszintet nem emelő szénhidrátok lehettek.

Emellett 1 hónapig reggelire DIABELL-t fogyasztott vízzel, ebédre húst, párolt, vagy leveles zöldségkörettel, vacsorája is egy adag DIABELL volt. Tízórait és uzsonnát nem evett, de nem is volt éhes. Rizst, burgonyát, keményítő tartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, kenyeret nem ehetett. Jelenleg 6,5 a reggeli éhgyomri vércukor szintje, jól érzi magát, gyógyszert nem szed.  Ezt az értéket kizárólag diétával érte el.

A cukorbeteg diétában, tehát ne hagyjuk el teljesen, de az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok mennyiségét is csökkentsük legalább 40-45%-ig, és a kieső kalóriák pótlására 15-17%-ról emeljük meg a fehérjék mennyiségét 25-30%-ra, a zsírbevitel mennyiségét pedig növeljük 35%-ra. Tapasztalataink szerint ilyen étrend hatására a cukorbetegek a gyógyulás felé haladnak és hipoglikémiás rosszulléteik sincsenek.

A diéta sikerének fokozására kiváló választás lehet napi egy étkezés DIABELL Low GL Formulával való helyettesítése. A DIABELL magas fehérje és rosttartalmával, alacsony 25-ös glikémiás indexével hatékonyan stabilizálja a vércukorszintet.

DIABELL megrendelése
További információk a DIABELL Formuláról >>>