Mire figyeljük egyes étkezéseink alkalmával?

A 2-es típusú cukorbetegség alapjaiban különbözik az 1-es típusú cukorbetegségtől. Ezért a 2-es típusú diabétesz-diéta összeállításánál figyelemmel kell lennünk ezekre a különbségekre.

1-es típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei károsodnak, ezért a szervezetben kevés, vagy nincs inzulin. Ebben az esetben az inzulin injekció legtöbbször elkerülhetetlen.

A 2-es típusú cukorbetegek döntő többségénél ezzel ellentétben sok az inzulin a szervezetben, sokkal több mint egy egészséges ember szervezetében. A 2-es típusú cukorbetegség olyan helytelen étkezés következtében alakul ki, mikor a vércukor túl sokszor van túl magas szinten.

2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapotot pre-diabétesznek nevezzük. Pre-diabéteszben még az éhgyomri vércukrunk 5,5 körüli, a normál tartományban van, de ezt a normális vércukorszintet, már csak nagyobb mennyiségű inzulin tudja fenntartani. Szervezetünk hosszú távú inzulinszintjének a C-peptid nevű anyag a legjobb jelzője. Ha a C-peptid szint magas, az inzulinszintünk is magas, ilyenkor már cukorbetegséget megelőző állapottal állunk szemben, mely állapotot az inzulinrezisztencia okoz.

Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy sejtjeinken például az izomsejteken lévő receptorok a túlzott igénybevétel miatt eltompulnak, kikapcsolnak. Ennek eredményeként már a normálisnál sokkal több inzulin tudja csak bejuttatni a cukrot a sejtjeinkbe, hogy ott energiává alakuljon.

Létre jön az ördögi kör, minél több szénhidrátot fogyasztunk, annál több inzulin termelődik, minél magasabb az inzulinszint, a receptorok egyre jobban kikapcsolnak, a cukor nem jut be a sejtekbe, a sejtek cukoréhségben szenvednek. A cukor a vérben marad, és magas vércukorszint mellett kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Ha valaki nem szed inzulintermelődést serkentő gyógyszert és inzulint sem kap, még nagyon súlyos, 18 feletti vércukor érték esetén is drasztikusan csökkenthető a vércukorszint. A DIABELL fogyasztásával és, ha szükséges a szénhidrátok akár napi 20g-ban korlátozásával a vércukrot jelentősen csökkenthetjük.  Ennek köszönhetően egy idő után az inzulintermelődés is csökken.

A kisebb inzulinszint miatt a sejteken lévő inzulinreceptorok inzulinérzékenységüket visszanyerik, az inzulinrezisztencia csökkenni fog. Ha napi egy étkezésünket kiváltjuk DIABELL Low GL Formulával, valamint a többi étkezés alkalmával is 20g alatti a szénhidrátbevitelünk, továbbá ezt a kevés szénhidrátot 45 glikémiás index alatti szénhidrátokból, és fehérjével együtt fogyasztjuk, nem kell tartanunk a hipoglikémiás (alacsony vércukorszint okozta) rosszullétektől sem.

Ha a 2-es típusú cukorbeteg gyógyszert vagy inzulint kap, étrendjében a szénhidrátok mennyisége ilyen drasztikusan nem csökkenthető, mert az inzulintermelődést serkentő gyógyszer és a beadott inzulin hipoglikémiás rosszulléteket okozhat. Ilyenkor egy étkezést célszerű DIABELL-el kiváltani, és a többi étkezés alkalmával a szénhidrát mennyiséget fokozatosan kell csökkenteni. Mikor az éhgyomri vércukor 6,5 körüli, érdemes egy idő után a gyógyszer- és inzulinadagot csökkenti, mert a cukorbetegek szervezetét nem csak a magas vércukorszint, hanem a magas inzulinszint is károsítja.

A magas inzulinszint egészségkárosító hatásai:

  1. Elősegíti a zsírfelhalmozást, gátolja a zsírbontást, ezért növekszik a testsúly.
  2. Növeli a vérben a triglicerid és a koleszterin szintet, ezáltal növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
  3. A veséket víz és só visszatartására készteti, így magas vérnyomást okozhat.

A helyes diéta képes csak arra, hogy a vércukrot és az inzulinszintet is csökkentse, valamin az inzulinrezisztenciát is megszüntesse, ezért érdemes a diéta mellett kitartani, és csak a legvégső esetben fordulni az inzulintermelődést fokozó gyógyszerek és az inzulin injekció irányába. Ezek a gyógyszerek előbb utóbb a cukorbetegség súlyosbodásához vezethetnek. A cukorbetegség egyértelműen súlyosbodik, mikor a gyógyszer vagy inzulinadagot növelni kell.

A DIABELL Low GL Formula rendszeres fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet, a inzulinszintet és az inzulinrezisztenciát, ezen kívül a hozzáadott növényi kivonatokra, ásványi anyagokra, antioxidánsokra a cukorbetegeknek fokozott szüksége van.

DIABELL megrendelése
További információk a DIABELL Formuláról >>>