A helyes diéta 7 alapelve

Orvosi pályám elején úgy gondoltam egészségünk romlásának fő oka a tápanyag, vitamin és ásványi anyag hiány. A hipotézist, mely szerint, ha a tápanyaghiányt kizárólag vitaminok és ásványi anyagok szedésével megszüntetjük, akkor jelentős eredményeket érhetünk el az emberek gyógyításában, a gyakorlat nem igazolta.

Modern kori táplálkozásunk olyan mértékben eltért az ember természetes étrendjétől, hogy szervezetünk csupán a tápanyaghiány megszüntetésével nem képes azt már tolerálni. Ennek eredményeként a fejlett országokban az emberek egészségi állapota folyamatosan romlik, az utóbbi 30 évben a cukorbetegek és az elhízottak száma megtízszereződött.

A helyes étrenddel kapcsolatban sokszor tanácstalanok vagyunk, a megszámlálhatatlan táplálkozási tipp, sokszor egymásnak ellentmondó táplálkozási hóbortok összezavarnak minket.

Magyarországon vannak olyan hónapok, mikor a lakosság többet költ táplálékkiegészítőkre és gyógyszerekre, mint élelmiszerekre. Ez is mutatja, hogy a gyógyulás és egészségünk megőrzésének reményében nem kis erőfeszítéseket teszünk. A lehangoló statisztikai adatokból látszik azonban, hogy az egészségünk megőrzése érdekében tett erőfeszítések nagyrészt sikertelenek. Ennek ellenére létezik a gyógyulásnak, egészségünk megőrzésének egy hatékony útja.

Fontos megértenünk, hogy ha a táplálkozási oldal “sejtmérgeit” nem csökkentjük és nem közömbösítjük, hiába szedünk táplálék-kiegészítőket, vagy gyógyszereket, az csak olyan lesz, mint süllyedő hajóból vizet merni. A süllyedés lassítható, de a tragédia mégis bekövetkezik.

Ahhoz, hogy ezt el tudjuk kerülni, táplálékaink kiválasztásánál az alábbi 7 szempontra kell figyelemmel lennünk.

  1. Táplálékunk jól felszívódó makro- és mikrotápanyagokban gazdag legyen.
  2. Ne tartalmazzon könnyen felszívódó szénhidrátokat.
  3. Helyette alacsony glikémiás indexű, a szervezet vércukorszintjét stabilizáló, lassan felszívódó, egészséges szénhidrátokat tartalmazzon, de csak mértékkel.
  4. A szabadgyökök képződését gátolja, antioxidánsokban gazdag legyen.
  5. Ne tartalmazzon ízfokozókat, tartósítószereket, színezékeket.
  6. A benne lévő tápanyagok serkentsék sejtjeink működését, visszaállítva saját cukortermelő képességüket, így védve szervezetünket a fehérje mérgezéstől.
  7. Magas fehérjetartalmával pótolja a glikolizáció által tönkretett fehérjéket, kötőszöveteinkben és ereinkben.

Saját testünk cukortermelő képességének helyreállását sikerrel csak a szénhidrátok drasztikus korlátozásával tudjuk elérni. Fontos, hogy napi kalóriabevitelünk maximum 45%-a származhat alacsony (50 alatti) glikémiás indexű szénhidrátokból.

Ha étrendjében drasztikusan csökkenti a szénhidrátbevitelt, és ezt a kevés szénhidrát mennyiséget is csak alacsony glikémiás indexű, a vércukrot kevésbé emelő szénhidrátok formájában fogyasztja, a fehérje bevitelét pedig megemeli, elindulhat a gyógyulás útján. A helyes diéta a gyógyulás irányába viszi a cukorbeteget.

Váltsa ki 1 étkezését DIABELL-el, hiszen a DIABELL tökéletesen illeszkedik a cukorbetegek étrendjébe.  A DIABELL Low GL Formula rendszeres fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet, a inzulinszintet és az inzulinrezisztenciát, ezen kívül a hozzáadott növényi kivonatokra, ásványi anyagokra, antioxidánsokra a cukorbetegeknek fokozott szüksége van.

Dr. Turi Attila

DIABELL megrendelése
További információk a DIABELL Formuláról >>>