Szénhidrátok veszélyei

A civilizációs betegségek egyre gyakoribb kialakulásának okait keresve 6 olyan táplálkozási tényezőt találtunk, melyek felelőssé tehetők szervezetünk öngyógyító erejének csökkenéséért. Azt láttuk viszont, hogy a szénhidrátfogyasztás mérhetetlen növekedése étrendünkben az, ami mind közül a legsúlyosabb egészségkárosító hatással rendelkezik. Ezért figyelmünket a túlzott szénhidrátfogyasztás egészségkárosító hatásaira irányítottuk.

A szénhidrátfajták között is kiemelkedő egészségkárosító hatással rendelkeznek a könnyen felszívódó szénhidrátok, melyeknek az utóbbi 500 évben bekövetkezett 200-szoros növekedése étrendünkben, már mérgező dózis. Azok a szénhidrátfajták tartoznak ebbe a csoportba, melyek glikémiás indexe 50-nél magasabb. Az ilyen szénhidrátfajták fogyasztása után jelentősen, hirtelen megemelkedik vércukorszintünk.

Cukorbetegek csak alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasszanak!

A gyorsan felszívódó szénhidrátok egészségkárosító hatásai:

  1. A gyorsan felszívódó szénhidrátok a gyomorsavat közömbösítik, ezért a gyomor emésztési folyamatát gátolják, emésztési zavarokat okoznak, ezért az ételeinkben lévő tápanyagok nagy része elvész, nem hasznosul. Az így kialakuló ásványi anyag és vitaminhiány miatt testműködésünk kémiai reakcióiban zavarok keletkezhetnek.
  2. A könnyen felszívódó szénhidrátok hirtelen jelentősen emelik meg a vércukorszintet, melyre testünk fokozott inzulintermeléssel reagál. Ez a fokozott inzulin válasz, étkezés után 3-4 óra múlva normál érték alá csökkenti vércukrunkat. Ilyenkor gyengeséget, szédülést, izzadást érzünk. Hogy ezen hipoglikémiás tünetek elmúljanak, újra fogyasztunk szénhidrátot, a folyamat ezáltal ismétlődik, súlyosbodik, végeredményben fáradékonnyá, energia szegénnyé válunk.   
  3. A könnyen felszívódó, magas glikémiás indexű szénhidrátok leállítják testünk alapvető energiatermelő mechanizmusát, a zsírsav oxidációt. Ennek következtében a zsírraktárainkban lévő zsírt szervezetünk nem tudja mobilizálni, a zsírraktárak növekszenek, telítődnek, mert inzulin hatására a felesleges cukor zsírrá alakul. Szervezetünk a zsírokban tárolt mérgező anyagoktól nem tud megszabadulni.
  4. Májunk a könnyen felszívódó szénhidrátok hatására triglicerideket és LDL (rossz) koleszterint termel, így a könnyen felszívódó szénhidrátok felelőssé tehetők a szívbetegségek kialakulásáért is.
  5. Súlyosabb esetekben diabéteszt megelőző állapotokban az inzulin a könnyen felszívódó szénhidrátok vércukoremelő hatását nem tudja ellensúlyozni. Így a vérben lévő felesleges cukor fehérjékhez kötődik, ennek következtében a fehérjék károsodnak. Ezt a folyamatot glikolizációnak nevezzük.  Mivel testünk építőelemei a fehérjék a glikolizáció minden szervünket támadja, ereinket, szívünket májunkat, stb.

Cukorbetegségben az első teendőnk a könnyen felszívódó szénhidrátok kiiktatása étrendünkből. Második teendőnk, hogy térjünk át az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztására, de ezeket az alacsony glikémiás indexű szénhidráttartalmú ételeket is,  csak mennyiségi korlátozással fogyasszuk.

A DIABELL Low GL Formula glikémiás indexe 20 alatti, köszönhetően annak, hogy a benne lévő bio árpacsíra 26-os glikémiás indexét a hozzáadott glükomannán rost, és a 35%-os fehérjetartalma tovább csökkenti.

DIABELL-el a cukorbetegek bármely étkezésüket kiválthatják, helyettesíthetik, fogyasztásával eltüntethetik vércukor hegyeiket és völgyeiket, vércukruk stabilizálódni fog.

DIABELL megrendelése
További információk a DIABELL Formuláról >>>