Mit és mikor együnk?

Az egészséges élet kivitelezése ma nem egyszerű feladat. Amennyiben szeretnénk étkezéseinkkel egészségünket szolgálni, tudatosan be kell tartanunk néhány fontos alapelvet.

Mai felgyorsult életünk, nem megfelelő táplálkozási szokásaink gyakran vezetnek a metabolikus szindróma kialakulásához. A metabolikus szindróma tünetei a magas vérnyomás, fáradékonyság, súlygyarapodás, szívbetegség, cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, ízületi fájdalmak és hasonlók. Az ezekre a betegségekre szedett gyógyszerek nem a kiváltó problémát veszik célba, csak a tüneteket kezelik. Mikor a metabolikus szindróma tünetei közül már 4-et észlelünk magunkon, nagy valószínűséggel valamilyen fokú inzulinrezisztenciában is szenvedünk.

A probléma gyökerének megszüntetéséhez, a jó egészséghez elengedhetetlen a testidegen étkezés és életmód felszámolása. Egészséges táplálkozással megelőzhető, vagy meg is szüntethető a metabolikus szindróma és az inzulinrezisztencia.

De akkor mit is együnk?

Állítsuk össze saját 40 glikémiás terhelésű diétánkat. A diéta szó hallatán legtöbbünk első gondolata, hogy megint egy étrend, amelyben éheznünk kell. A 40 GL diéta viszont nem erről szól. Az étrendben csupán a szénhidrátokat szükséges megválogatnunk. Modern étrendünkben oly mértékben megemelkedett a szénhidrátok aránya, hogy az szervezetünk számára már mérgező dózis. Egészségünk visszanyerésének útján nagymértékben csökkentenünk kell a szénhidrátbevitelt, és ezt a csökkentett mennyiséget glikémiás index alapján gondosan meg is kell válogatnunk.

Ha a metabolikus szindróma tüneteit észleljük magunkon kizárólag alacsony, 45 alatti glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztását ajánlom, de azokat is csak mértékkel. Ha még nincs ilyen problémánk is érdemes visszaszorítanunk a szénhidrátok részarányát a jó egészség érdekében. A szénhidrátfogyasztás csökkentése miatt kieső kalóriákat azonban pótolhatjuk fehérje- és zsírtartalmú ételféleségekkel.

Hogy is néz ki ez a gyakorlatban?

A 40 GL (glycemic-load) étrend napi 5 étkezést tartalmazzon, 10 glikémiás terhelésű reggelivel, ebéddel, vacsorával, és 5 glikémiás terhelésű tízóraival és uzsonnával. Az ebéd legyen a napi főétkezés, bőségesen tartalmazzon fehérjét, zsírokat, de csak 10 GL mennyiségben tartalmazzon szénhidrátokat. Ehetünk, húst, halat, vagy magas fehérjetartalmú zöldségeket, mint a bab, a lencse és a szójatermékek, pl. tofu. Étrendünk nem kell, hogy zsírszegény legyen, salátaöntetekhez választhatunk hidegen sajtolt magolajokat, pl. lenmagolajat. Pároláshoz, dinszteléshez használhatunk vajat, kókuszvajat, vagy olivaolajat. Krémesíthetjük ételeinket pl. szezámkrémmel, kókusztejjel, vagy kókuszkrémmel.

A szénhidrátok esetében általánosságban elmondható, hogy annál gyorsabban szívódik fel, minél jobban megfőtt. Törekednünk kell tehát, hogy a szénhidrátokat a lehető legnyersebb formájukban fogyasszuk. Az elkészítés módjának tehát jobb, ha a párolást, a gőzölést, vagy a dinsztelést választjuk, ezek kevésbé emelik meg az étel glikémiás terhelését. Sütéshez használjuk inkább a sütőt, növényi olajok helyett használjunk vajat, kókuszvajat, vagy olivaolajat.

Zöldségek közül a keményítőt nem tartalmazó zöldségeket, a leveles zöldségeket részesítsük előnyben hiszen ezek glikémiás terhelése nagyon alacsony. A szénhidrátokban gazdag keményítőtartalmú zöldségek, mint a burgonya, a rizs, kukorica, tök fogyasztását viszont korlátoznunk kell.

Magas cukortartalmuk miatt a gyümölcsök fogyasztását a nap első felére, inkább tízóraira időzítsük.

A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, ezért fontos hogy tápláló, ásványi anyagokban, vitaminokban és fehérjében gazdag legyen. Kiváló választás reggelire a DIABELL fogyasztása, hiszen glikémiás indexe 26 alatti, és magas rosttartalmának köszönhetően kiválóan eltelít. A benne lévő ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek egész napra feltöltik szervezetünket. A DIABELL ezenkívül tartalmaz olyan növényi kivonatokat, melyek segítik a vércukorszint stabilizálását.

A nap végén törekedjünk arra, hogy a vacsorát legalább 2 órával lefekvés előtt befejezzük, a vacsoránál különösen fontos, hogy glikémiás terhelése alacsony legyen és megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmazzon.

DIABELL megrendelése
További információ a DIABELL Formuláról >>>