Mikor egyen a cukorbeteg?

Hogyan időzítsük a napi étkezéseket?

A helyes cukorbeteg étrendben fontos szerepe van az egyes étkezéseink időzítésének. A túl korán és a túl későn elfogyasztott ételek mind jobban megterhelik a szervezetet.

Az egészséges étkezési szokások egyik alapszabálya, hogy a napi 3-5 étkezésünket úgy osszuk el, hogy reggelinket ne közvetlenül ébredés után, vacsoránkat pedig lehetőleg ne lefekvés előtt közvetlenül fogyasszuk el.

Reggeli

A reggeli a nap első és egyik legfontosabb étkezése, ezért fontos, hogy tápláló legyen, de mégse terhelje meg az emésztőrendszert túlzottan. Megfigyelések kimutatták, hogy az ébredés után közvetlenül elfogyasztott étel túlzottan nagy mértékű inzulin válasszal jár. Ezért ajánlott a reggelit legalább 1 órával ébredés utánra időzítenünk.

Ha pl. reggel fél 7-kor ébredünk, várjunk legalább fél 8-ig a reggeli elfogyasztásával.

Tízórai

A tízórai egy könnyű étkezést jelentsen, melynek glikémiás terhelése nem haladhatja meg az 5-öt. Ilyenkor ajánlott egy-egy gyümölcsöt elfogyasztani. A gyümölcsök egészséges, természetes vitaminforrások, de általánosságban magas cukortartalmuk miatt fogyasztásuk inkább csak a délelőtt folyamán ajánlott. A gyümölcs glikémiás terhelésének csökkentésére érdemes mellé elfogyasztani néhány szem fehérjében és omega zsírsavakban gazdag magvat, diót, mandulát, tökmagot, stb.

Időzítsük a tízórait a reggeli és ebéd közti félidőre.

Ebéd

Fontos, hogy az ebéd és ne a vacsora legyen a napi főétkezésünk! Az ebédet igyekezzünk 12 óra és 13:30 közé időzíteni.

Uzsonna

A napi főétkezés, az ebéd után kb. 4 órával időzítsük az uzsonnát. Attól függően, hogy mennyire vagyunk éhesek választhatunk, hogy 5, vagy 10 glikémiás terhelésnek megfelelő mennyiségű ételt fogyasztunk.

Az uzsonna lehet nagyobb volumenű étkezés, mint a vacsora, hiszen minél több idő telik el lefekvésig egy nagyobb étkezés után, annál jobb.

Legyen figyelemmel az inzulin injekcióra, ha használ! Ilyen esetekben jobb lehet nem felcserélni a két étkezést.

Vacsora

A vacsorát próbáljuk este 6-7 óra közé időzíteni.

Jót tesz, ha vacsora után még valamilyen aktív tevékenységet végzünk, pl. pakolunk kicsit a lakásban, vagy sétálunk legalább 30 percet. Időzíthetjük vacsora utánra házi kedvenceink megsétáltatását. Az ételekben lévő tápanyagok mozgás közben jobban tudnak hasznosulni.

A vacsora az elfogyasztott uzsonnától függően 5, vagy 10 glikémiás terhelésű legyen.

Mit fogyasszunk egyes étkezéseink alkalmával?

Olvasson bele a 40 glikémiás terhelésű cukorbeteg diétához tartozó mintaétrendekbe itt!